Източник: svobodnaevropa.bg, кадри: ТуитърДва белгийски изтребителя F-16 са прехванали и ескортирали

...
Източник: svobodnaevropa.bg, кадри: ТуитърДва белгийски изтребителя F-16 са прехванали и ескортирали
Коментари Харесай

Драма в небето: Четири руски самолета нахлуха без разрешение над Балтийско море. Два изтребителя F-16

Източник: svobodnaevropa.bg, фрагменти: Туитър

Два белгийски изтребителя F-16 са прехванали и ескортирали четири съветски военни самолета, прелитали без позволение над Балтийско море в сряда. Това оповестиха белгийските Военновъздушни сили в Туитър, разпространявайки фотоси на съветските самолети, направени от водачите.

Руската група се е състояла от два свръхзвукови стратегически бомбардировача Ту-160, придружавани от два изтребителя Су-27. Ту-160 е най-модерният съветски бомбардировач, който е в положение да носи ракети с нуклеарни бойни глави. Той може да прелита дистанции до 12 300 км и доближава скорост два пъти скоростта на звука, се споделя в известието на белгийските Военновъздушни сили.

Четирите самолета, които са прелитали над територията на НАТО без авансово позволение, са ескортирани отвън въздушното пространство, охранявавано от самолети на Алианса.

За белгийския вестник „ Льо Соар “ съветското министерство на защитата декларира, че съветската група е прелетяла над неутрални води и се е завърнала в базата си.

Срещата над Балтийско море с четирите съветски бойни самолети е първата за белгийската ескадрила, която пое въздушните патрули над трите Балтийски страни от името на НАТО на 3 септември. Тя е основана във военно-въздушната база „ Шяулае “ в Литва и ще продължи 4 месеца.

НАТО охранява въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония от влизането им в Пакта през 2004 година

 

Belgian
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР